Direct Huren Purmerend

Huren in Purmerend

Laadpaal thuis installeren: hier moet je op letten!

Two male workers wearing safety clothes Installing the roof tile house That is a ceramic tile roof On the construction site

Als je genoeg hebt van de rijen bij de openbare laadstations, je wijk vol staat met elektrische auto’s of je genoeg hebt van de hoge prijzen buiten de deur dan wordt het tijd om een laadpaal thuis te installeren. Een laadpaal thuis installeren is een prettige optie omdat het vele voordelen heeft. Je hoeft namelijk op niemand meer te wachten, je hebt elke ochtend een volle batterij en de energiekosten thuis zijn lager dan dat je ze onderweg moet betalen. Hieronder een aantal dingen waar je op moet letten als je een laadpaal voor thuis gaat uitzoeken. 

Dit zijn zaken waar je rekening mee moet houden vooraf

Het eerste waar je over na moet denken én rekening mee moet houden is de locatie van je laadpaal. Als je een oprit hebt kun je hem daar plaatsen, maar in sommige gevallen is het nog beter om hem in de garage te plaatsen door middel van een wandbox. Alleen niet iedereen heeft een garage of heeft in de garage voldoende ruimte ervoor. Kies daarom een praktische plek uit, want je zult de laadpaal niet snel verplaatsen. Hou er rekening mee dat als er een kabel moet worden gelegd en dat afhankelijk van de ondergrond dat aardig wat kosten met zich mee kan brengen. Je bent al snel 50 euro kwijt per meter kabel dat er gelegd moet gaan worden. 

Een ander punt waar je vooraf rekening mee moet houden als je een laadpaal thuis installeren gaat, is het type laadpaal. Er zijn verschillende soorten laadpalen en met verschillende capaciteiten. Zorg ervoor dat je een laadpaal neemt met voldoende capaciteit zodat je niet ’s ochtends met een halve batterij op pad hoeft te gaan of dat een eventuele andere auto ook aan dezelfde laadpaal kan zonder dat je dan capaciteit te kort komt. 

Een laadpaal thuis installeren is lonend voor de portemonnee 

Als je begint aan een laadpaal thuis installeren dan start je met een investering die al snel begint bij 500 euro en op kan lopen tot 1500 euro. Toch is het lonend als je per jaar voldoende kilometers rijdt en je het omrekent naar wat je kwijt bent als je op een openbare locatie je auto oplaadt. De kosten voor het opladen buiten de deur zijn over het algemeen twee keer zo hoog ten opzichte van thuis. Heb je zonnepanelen op het dak liggen? Dan kan het helemaal voordelig worden, want zo beperk je dubbel je elektriciteitskosten. 

Het beste kun je voor je zelf een berekening maken waar het omslagpunt ligt bij een laadpaal thuis installeren. Tel de kosten op die je nu kwijt bent aan het opladen bij openbare locaties en aan de andere kant zet je de kosten van de investeringen en de kosten van de elektriciteit thuis. Sla dit om over zo’n 5 jaar en kijk of het lonend is om een laadpaal bij je huis te plaatsen. Mocht het niet veel schelen, vergeet dan niet het gemak dat het met zich mee brengt. Maar in de meeste gevallen zal je zijn dat je de laadpaal vrij snel terugverdiend hebt.