Direct Huren Purmerend

Huren in Purmerend

Hypotheek berekenen: Zo pak jij het aan!

Een hypotheek afsluiten is voor veel mensen een grote stap in het leven. Het is dan ook belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je deze stap zet. Een belangrijk onderdeel van het afsluiten van een hypotheek is het berekenen van je maximale hypotheek. Maar hoe pak je dat aan? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het berekenen van je hypotheek, zodat je goed voorbereid bent op het gesprek met de hypotheekadviseur.

Stap 1: Overzicht van je financiën

Voordat je je maximale hypotheek kunt berekenen is het belangrijk om een overzicht te hebben van je financiën. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij en houd rekening met eventuele veranderingen in de toekomst. Denk aan gezinsuitbreiding of pensionering. Het is ook belangrijk om te weten wat je vaste lasten zijn, deze bepalen tenslotte wat je maandelijks aan de hypotheek kunt betalen.

Stap 2: Hoeveel kan ik lenen?

De hoogte van je maximale hypotheek wordt bepaald door je inkomen en de hypotheekrente. Op basis hiervan berekent de bank hoeveel je maximaal kunt lenen. Je maximale hypotheek is dan het bedrag waarbij je maandelijks nog steeds voldoende geld overhoudt voor je vaste lasten en andere kosten van levensonderhoud. Dit wordt ook wel de financieringslast genoemd.

Stap 3: Bereken je maximale hypotheek

Er zijn diverse online tools beschikbaar waarmee je zelf je maximale hypotheek kunt berekenen. Dit is een handige eerste stap om een idee te krijgen van wat er financieel mogelijk is. Toch benaderen deze tools niet altijd de werkelijke situatie en is een gesprek met een hypotheekadviseur aan te raden. Hij of zij kan een nauwkeuriger beeld geven van je financiële mogelijkheden en welke hypotheekvorm het beste bij je past. Kijk bijvoorbeeld eens bij Univé voor meer informatie over het berekenen van je maximale hypotheek.

Stap 4: Kijk verder dan de maximale hypotheek

Wanneer je je maximale hypotheek hebt berekend, betekent dit niet dat je ook direct het volledige bedrag moet lenen. Bedenk goed welk bedrag je daadwerkelijk wilt lenen en hoeveel je daarvoor wilt en kunt terugbetalen. Een lagere hypotheek betekent tenslotte ook lagere maandlasten.

Stap 5: Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Tot slot is het belangrijk om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan je helpen bij het berekenen van je maximale hypotheek en kunnen je adviseren over de best passende hypotheekvorm. Daarnaast kun je ook je vragen stellen en krijg je inzicht in de stappen die nodig zijn om de hypotheek af te sluiten.

Het berekenen van je maximale hypotheek is misschien wel een van de belangrijkste stappen bij het afsluiten van een hypotheek. Het laat je zien wat er financieel mogelijk is en welke hypotheekvorm bij jou past. Door stap voor stap te werk te gaan, informatie te verzamelen en te overleggen met een hypotheekadviseur, sta je sterker in het proces van het afsluiten van een hypotheek. En is het uiteindelijk zover, dan ben je helemaal klaar voor de volgende stap in je leven. 

Je maximale hypotheek kun je hier berekenen!