Direct Huren Purmerend

Huren in Purmerend

5 tips voor als je een houten vloer wilt laten leggen

Je hebt net een nieuw huis gekocht en misschien heb je al een idee wat voor vloer je in je nieuwe woning wilt. Misschien ben je aan het overwegen om een houten vloer te laten leggen. Houten vloeren zijn populair vanwege hun warme uitstraling en duurzaamheid. Maar waar dien je op letten als je een houten vloer wilt laten leggen? In deze blog geven we je vijf handige tips.

Tip 1: Kies het juiste hout

Er zijn veel verschillende soorten houten vloeren, elk met hun eigen kenmerken. Zo zijn er lichte en donkere houtsoorten, hout met veel of weinig noesten, en hout dat geschikt is voor vloerverwarming. Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat voor jouitstraling je wilt en waar de vloer aan moet voldoen. Vervolgens kun je samen met een specialist de beste houtsoort voor jouw situatie kiezen.

Tip 2: Laat de vloer acclimatiseren

Houten vloeren moeten eerst acclimatiseren voordat ze gelegd worden. Dit betekent dat de vloer enige tijd in de ruimte moeten liggen waar hij geplaatst gaat worden. Dit is nodig omdat hout kan krimpen of uitzetten als de luchtvochtigheid verandert. Door de vloer te laten acclimatiseren, voorkom je dat de vloer na het leggen gaat kromtrekken of scheuren.

Tip 3: Leg een geschikte ondervloer

Een goede ondervloer is belangrijk om de houten vloer goed te laten liggen en om geluidsoverlast te voorkomen. Er zijn verschillende soorten ondervloeren verkrijgbaar, elk met hun eigen eigenschappen en prijskaartje. Laat je hierover goed adviseren door een specialist en kies een ondervloer die past bij jouw situatie.

Tip 4: Laat de vloer leggen door een specialist

Het leggen van een houten vloer is een vak apart en kan niet door iedereen zomaar gedaan worden. Een specialist weet precies hoe de vloer gelegd moet worden zodat deze mooi vlak komt te liggen en de kans op kromtrekken of scheuren geminimaliseerd wordt. Bovendien kan een specialist je helpen bij het maken van de juiste keuzes voor het kiezen van de houtsoort, ondervloer en afwerking.

Tip 5: Kies de juiste afwerking

Na het leggen van de vloer moet deze nog afgewerkt worden. Hierbij kun je denken aan het aanbrengen van olie, lak, of was. Elke afwerking heeft zijn eigen uitstraling en eigenschappen. Het is belangrijk om vooraf te bedenken welke uitstraling je wilt en wat praktisch is in jouw situatie. Bij het kiezen van de afwerking is het ook belangrijk om te kijken hoeveel onderhoud de afwerking nodig heeft.

Conclusie

Als je een houten vloer laat leggen, is het belangrijk om je goed te laten adviseren door een specialist. Door de juiste houtsoort te kiezen, de vloer te laten acclimatiseren, een geschikte ondervloer te leggen, de vloer te laten leggen door een specialist, en de juiste afwerking te kiezen, zorg je ervoor dat je nog jarenlang kunt genieten van een mooie en duurzame vloer.

Bron: Martijn de Wit Vloeren